Are you a journalist? Please sign up here for our press releases
Subscribe to our monthly newsletter:
זוכי פרס וולף בכימיה לשנת 2021 הם פרופ' לסלי לייזרוביץ ופרופ' מאיר להב מהמחלקה לכימיה מולקולרית ומדע החומרים במכון ויצמן למדע. הפרס ניתן להם "על עבודתם המשותפת בביסוס ההשפעות ההדדיות של המבנה התלת-ממדי של מולקולות על המבנים של גבישים אורגניים... באמצעות סדרה של ניסויים דרמטיים הוכיחו השניים לראשונה כי ניתן לקבוע את הסימטריה המרחבית של מולקולות על סמך מורפולוגיית הגביש שלהן. בכך הם ייסדו את מדע הסטריאוכימיה של גבישים אורגניים והביאו לפתרון חידה בת 140 שנה". זוכי הפרס הוכרזו ב-9 בפברואר במעמד נשיא המדינה, ראובן (רובי) ריבלין, שר החינוך ויו"ר קרן וולף, יואב גלנט, וממלא מקום יו"ר קרן וולף, פרופ' דן שכטמן – זוכה פרס נובל לשנת 2011 וזוכה פרס וולף לשנת 1999. בעקבות מגיפת הקורונה, לראשונה מאז 1978, לא ייערך טקס הענקת הפרס במשכן כנסת ישראל.
פרס וולף, המוענק זו השנה ה-43, מוקיר את תרומתם הייחודית של מדענים ואמנים למען האנושות. מאז ייסודו זכו בו 354 מדענים ואמנים – כשליש מהם זכו לאחר מכן בפרס נובל, בתחומים המשותפים לשני הפרסים (אחת מהם היא פרופ' עדה יונת). השנה יחולקו הפרסים, בסך 400 אלף דולר, לשמונה זוכות וזוכים בארבעה תחומים. הזוכים בפרס מגיעים מחמש מדינות שונות: ארצות-הברית, איטליה, אוסטריה, אורוגוואי וישראל. פרופ' להב ופרופ' לייזרוביץ הם הישראלים היחידים מבין מקבלי הפרס. השר גלנט התייחס באירוע ההכרזה לשני הזוכים הישראלים: "פרופ' לייזרוביץ ופרופ' להב הסבו הערב כבוד גדול למדינת ישראל. הצלחתם היא ההצלחה של כל מדינת ישראל, ואני שמח שחברי הוועדה בחרו בהם והעלו על נס את מחקרם יוצא הדופן".
פרופ' לייזרוביץ נולד בשנת 1934 ביוהנסבורג שבדרום-אפריקה. את התואר הראשון הוא עשה בהנדסת חשמל באוניברסיטת קייפטאון ואת התואר השני, בפיסיקה, בנושא דיפרקציה – השיטה המשמשת לאפיון מבנים גבישיים. בסתיו 1959 עלה לייזרוביץ לארץ והצטרף למכון ויצמן למדע. במכון הוא פגש את מאיר להב, עמיתו למחקרים עתידיים. להב נולד בסופיה שבבולגריה ב-1936 ועלה לארץ עם קום המדינה. הוא למד בבית הספר לילדי עובדים בקריית-חיים. את לימודיו האקדמיים החל באוניברסיטה העברית בירושלים, שם למד כימיה ופיסיקה. ב-1963 החל את לימודי הדוקטורט במכון ויצמן למדע. המחקרים המשותפים של לייזרוביץ ולהב זיכו אותם בפרסים רבים ובהם פרס ישראל לכימיה ופיסיקה ופרס א.מ.ת.