Are you a journalist? Please sign up here for our press releases
Subscribe to our monthly newsletter:
לפני כשני מיליארד וחצי שנים, כוכב-הלכת שלנו עבר את אחד המהפכים הגדולים בתולדותיו: מריכוז חמצן אפסי באטמוספרה לזמינות של המולקולה בכל מקום. "מהפכת החמצן" – המכונה גם "אסון החמצן" – הכחידה את רוב המינים האל-אווירניים (אנארוביים), אך בו-בזמן אפשרה את התפתחותם של יצורים נושמים, ובהם גם את בני-האדם. על-אף שמדובר באירוע מכונן בתולדות כדור-הארץ, שורר בקרב מדענים ויכוח אם אכן מדובר במהפכה, כלומר שינוי מהיר, קיצוני ופתאומי, או שלמעשה יצורים החיים בכדור-הארץ כבר ידעו ליצר ולהשתמש בחמצן, במידה זו או אחרת, שנים רבות לפני כן. מדעני מכון ויצמן למדע פתרו באחרונה את החידה ארוכת השנים והראו כי היכולת של יצורים חיים לעבד חמצן הקדימה ביותר מחצי מיליארד שנה את מהפכת החמצן.
פרופ' דן תופיק, מהמחלקה למדעים ביומולקולריים של מכון ויצמן למדע, מסביר כי אין עוררין על התארוך של מהפכת החמצן, אשר מגובה בממצאים גיאולוגיים. כמו כן אין ויכוח על כך שהחמצן שנפלט לאטמוספרה בזמן מהפכת החמצן מקורו בהתפתחות חיידקים שהשתמשו בפוטוסינתזה לייצור אנרגיה ופלטו חמצן כתוצר לוואי של התהליך. מוקד הוויכוח המדעי הוא, אם כך, האם החיים על פני כדור-הארץ נחשפו לחמצן וידעו להשתמש בו עוד טרם מהפכת החמצן. בוויכוח זה יש הטוענים כי חמצן מולקולרי (O2), כלומר מולקולות חמצן חופשיות, לא יכלו להיות זמינות לפני אסון החמצן, שכן ההרכב הכימי של האטמוספרה ושל האוקיינוסים לפני מהפכת החמצן היה כזה שכל מולקולת חמצן שהשתחררה בפוטוסינתזה ייצרה מיד תגובה כימית, כלומר לא נותרה חופשיה. אחרים טוענים כי ייתכן בכל זאת שחלק מהחמצן נשאר חופשי די זמן כדי שיצורים חיים ילמדו להשתמש בו – עוד לפני מהפכת החמצן.
"גנים יכולים 'ללכת לאיבוד' ביצורים מסוימים, וכך נוצר הרושם המוטעה שהם התפתחו מאוחר יותר ביצורים אחרים"
קבוצת המחקר של פרופ' תופיק מתמחה אמנם באבולוציה של חלבונים, אך תלמידת המחקר יגודה יבלונסקה העלתה בדעתה שהתמחות זו יכולה לסייע בפתרון החידה המדעית של תולדות השימוש בחמצן. במלים אחרות, היא שיערה כי באמצעות שיטות המאפשרות להתחקות כיצד ומתי התפתחו אנזימים שונים, אפשר גם לגלות מתי יצורים חיים החלו לעבד חמצן.
אילנות היוחסין שיצרו החוקרים הציגו בבירור התפרצות אבולוציונית של הופעת אנזימי חמצן לפני כשלושה מיליארד שנים – יותר מחצי מיליארד שנים לפני מהפכת החמצן; חלק מהאנזימים אף התפתחו עוד קודם לכן. "הדעת נותנת שכדי שיופיעו אנזימים המשתמשים בחמצן, יש צורך בנוכחות חמצן", אומר פרופ' תופיק. "לפיכך הממצאים שלנו מאששים את ההשערה שחמצן הופיע והתמיד בביוספרה הרבה לפני מהפכת החמצן. לקח אמנם זמן להגיע לרמת החמצון הגבוהה יותר שאפיינה את מהפכת החמצן והותירה את רישומה הגיאוכימי, אך כשזה קרה, החמצן כבר היה מוכר ליצורים רבים בכדור-הארץ".
מסכמת יבלונסקה: "המחקר שלנו מציג אמצעי חדש לחלוטין לתארוך של הופעת החמצן באטמוספרה, ועוזר לנו להבין כיצד התפתחו החיים כפי שאנו מכירים אותם".
לקבלת מידע נוסף, תמונות ולתיאום ראיונות:
משרד הדובר - מכון ויצמן למדע
08-9343856 news@weizmann.ac.il