המופע של היגס

חדשות מדע בשפה ידידותית
01.03.2004

Share

יושבים (מימין לשמאל):תלמיד המחקר אריה מלמד-כץ, פרופ' אהוד דוכובני ותלמיד המחקר פטר רנקל; עומדים (מימיןלשמאל): תלמידת המחקר לידיה זיוקוביץ, פרופ' עילם גרוס, וד"ר מיכאל ריבלין. חומר פיקטיבי
 
זו תהיה המכונה המורכבת ביותר  שנבנתה אי-פעם", אומר פרופ' אהוד דוכובני ממכון ויצמן למדע על מאיץ החלקיקים החדש הנבנה עתה במעבדה  האירופית לחקר פיסיקת החלקיקים )CERN (, בגבול צרפת-שווייץ. יותר מ2,000- פיסיקאים מכ50- מדינות מתכוננים לבצע באמצעות המאיץ הזה - שבנייתו תושלם בשנת 2007 - סדרה של ניסויים שמיועדת, בין היתר, לגלות הוכחות לקיומו של חלקיק ה"היגס", שעל פי התיאוריה הפיסיקלית המקובלת ("המודל הסטנדרטי") אחראי לקיומה של כל המאסה ביקום. הוכחת קיומו של ה"היגס" תהווה השלמת ה"פאזל" של המודל הסטנדרטי, ובנוסף לכך יתפתח שדה מחקר חדש בפיסיקה.
 
בנוסף לבניית המאיץ עמלים פיסיקאים בכל העולם, לרבות במכון ויצמן למדע, על בנייתם של רכיבים שונים בגלאי החלקיקים הקרויATLAS. גלאי זה, שיזהה ויתעד את תוצאות התנגשויות החלקיקים שיתחוללו במאיץ, יקלוט בכל רגע כמות מידע הגדולה יותר מכמות המידע שזורם בכל רשתות הטלפון בעולם גם יחד. מכאן ברור, שהאתגר הגדול שיעמוד לפני המדענים יהיה הצורך  לעבד ולפענח את כמות המידע העצומה הזאת, ולגלות בה תופעות שטרם נצפו; לדוגמה, תוצאות המעידות על הימצאו  של חלקיק ה"היגס".

השאלה היא: כיצד אפשר לזהות ולפרש כיאות תופעה הנצפית בפעם הראשונה? כדי להתכונן לקראת ההתמודדות הזאת, החליטו ב- CERN לבצע ניסוי "יבש": ליצור שטף מידע פיקטיבי בכמות ובאופי של שטף המידע העתיד לזרום מגלאי ATLAS בניסוי האמיתי, ולנסות לעבד ולפענח את המידע הפיקטיבי הזה, ולגלות בו תופעות העשויות להצביע על הימצאו של חלקיק (פיקטיבי) חדש. שטף המידע הפיקטיבי הזה הכיל מיליוני אירועים, והוסתרו בו מספר רמזים לקיומו של חלקיק פיקטיבי חדש. המידע הגולמי הוצע לעשרות קבוצות של חוקרים צעירים וסטודנטים מאוניברסיטאות וממכוני מחקר במקומות שונים בעולם, שהתחרו ביניהם בניתוח המידע וב"גילוי"  החלקיק החדש הפיקטיבי.
 
בסיומה של התחרות הבין-לאומית הגיעה למקום הראשון קבוצה של חוקרים ממכון ויצמן למדע, בהנחייתם של פרופ' אהוד דוכובני ופרופ' עילם גרוס, ובהשתתפותם של החוקר הבתר-דוקטוריאלי ד"ר מיכאל ריבלין, ותלמידי המחקר אריה מלמד-כץ, לידיה זיוקוביץ ופטר רנקל. יחד אתם הגיעה למקום הראשון גם קבוצת חוקרים  מאוניברסיטת קיימברידג', אנגליה. הפרס הראשון, משחק חשיבה מעץ, מוצג כיום בחדר הסמינרים של הקבוצה. חברי  הקבוצה ממשיכים להתכונן לקראת הדבר האמיתי, שטף המידע שיגיע מהניסוי במאיץ החלקיקים החדש, שיחל לפעול  בשנת 2007
 

Share