בניין לפיסיקה על-שם נלה וליאון בנוזיו

19.01.2011

Share

 
בניין לפיסיקה על-שם נלה וליאון בנוזיו אדריכלים: משה הראל, נחום זלקינד
בניין לפיסיקה על-שם נלה וליאון בנוזיו
אדריכלים: משה הראל, נחום זלקינד

 

הבניין לפיסיקה על-שם נלה וליאון בנוזיו מורכב מקומה שנייה שתיכננו האדריכלים אבי ליואי ויואל דבוריינסקי בשנת 2008, כתוספת מעל לאגף חד-קומתי שחיבר את בניין הפיסיקה למעבדות מאיץ החלקיקים. הקומה הראשונה, הוותיקה, של הבניין נבנתה על-ידי האדריכלים משה הראל ונחום זלקינד בשנת 1963 מבטון עם ציפוי טיח אפור המחפה את הקירות ואת צלעות ההצללה, אשר בולטות כמטר אחד מעבר לחלונות צרים ושקועים. בשל הפרשי טופוגרפיה נמוך הבניין החד-קומתי המקורי בקומה אחת משאר מבני הפיסיקה, וכן מקומת הכניסה לספריית הפיסיקה על-שם נלה וליאון בנוזיו. הבחירה לבנות את האגף החדש מקונסטרוקציית פלדה קלה ואוורירית במקום בטון מאסיבי נבעה בעיקר משיקולים הנדסיים, אבל גם משיקולי עיצוב. השימוש בחומר ובסגנון שונים מבהיר לכל מתבונן כי מדובר בתוספת בנייה שנבנתה זמן רב לאחר שנבנה האגף החד-קומתי המקורי.
 
בניין לפיסיקה על-שם נלה וליאון בנוזיו אדריכלים: משה הראל, נחום זלקינד
 
בסוגיה זו, שילוב בניה חדשה על-גבי מבנה קיים, מתחבטים בימינו רבות, בין היתר בקשר לתוספת קומות לבניינים לשימור ובנייה במרקמים היסטוריים. יש המצדדים בבנייה חדשה בסגנון הבניין ההיסטורי תוך השתלבות איתו, ולעומתם יש המצדדים בשימוש בחומרים, בגוונים ובסגנון שונים - כדי להבהיר את הגבול בין ישן לחדש. אין לשאלה זו תשובה נכונה אחת, ויש דוגמאות טובות ורעות לשתי הגישות. באופן כללי ניתן לומר, כי בישראל מובילה ירושלים את הגישה המשתלבת והנוקשה, המחייבת בנייה באבן בלבד, ואילו תל-אביב מציגה גישה גמישה יותר, כזו המשלבת קומות ראשונות בסגנון היסטורי המקפיד על שימור עם קומות עליונות המבוצעות בנסיגה מהחזית, בסגנון חדש ותוך שימוש בחומרים קלים כמו עץ, אלומיניום וזכוכית.
 
מבחינה זו, האגף החדש של בניין בנוזיו בוצע תוך שילוב מעניין בין שתי הגישות. מצד אחד, סגנון ושיטת בנייה חדשים בסגנון היי-טק עכשווי: קונסטרוקציה קלה עם חתך עמודים מינימלי של 20X20 ס"מ וקירות מלוחות גבס; חלונות גדולים מרצפה לתקרה ומעמוד לעמוד; חיפוי חזית בלוחות אלומיניום; פרגולה מקונסטרוקציית פלדה, מוטות מתיחה לגג, ושילוב לוחות עץ. ומצד שני, התאמות המשתלבות עם הבניין הקיים: חלוקה למודולים בחזית המותאמים לחלונות הקומה התחתונה; צבע אפור לכל חלקי הבנייה למעט העץ (תואם לצבע הטיח בקומה התחתונה); ובנוסף, המשך קורות העץ של הפרגולה בבניין ספריית הפיסיקה הסמוך.
 
 

Share