דרושים: פתרונות פשוטים

חדשות מדע בשפה ידידותית
01.06.1998

Share

תמונה: אשה נכה משתוקקת להיניק את בנה הפעוט, אך אינה מסוגלת להוציאו מהעריסה או להחזיקו.
 
עוד תמונה: גשם. אדם נכה יוצא ממכוניתו לתוך כיסא גלגלים שכבר הספיק להירטב. הוא ייאלץ לשבת על מושב רטוב.
 
ועוד תמונה: איש עסקים נכה הנעזר בקביים תוהה כיצד יוכל לשאת תיק מסמכים, בדרכו לפגישת עסקים חשובה.
 
רעיונותיהם וכושר האילתור והביצוע של טכנאי ומהנדסי המכשירנות שבאגף שירותי מחקר במכון מסייעים לנכים להתגבר על קשיים כאלה.
 
אדם עיוור שמקל הנחייה שלו נשבר לפתע, לא יהיה חסר אונים לחלוטין, אם רק תימצא ברשותו "ערכת חירום" פשוטה וקטנה, שפותחה בסדנאות המכון, המאפשרת לעיוור לתקן בעצמו את המקל ולחזור לתיפקוד רגיל.
 
דני ברק, מהנדס מכונות שכיהן בעבר כמנהל המחלקה לשירותים מדעיים במכון, החל לסייע לנכים להתגבר על מגבלותיהם לפני כעשרים שנה. הכל התחיל כשהוא התבקש לסייע לנכה צה"ל שלא היה מסוגל ללחוץ על מתג הקריאה לאחות. ברק התקין לו מתג המופעל בנגיעה קלה, ללא צורך בלחיצה. בעקבות המקרה הזה נבנה לפצוע אחר מתג המופעל בלשון.
 
מאז התקבלו במכון פניות מגורמים שונים, שבעקבותיהן פותחו פתרונות ייחודיים לנכים רבים. "הדרך הנכונה היא לחפש ולמצוא פתרונות פשוטים", אומר ברק, "לא כל בעיה קשה מחייבת פתרון מורכב ומסובך". זה כמובן נכון, אלא שפתרונות פשוטים נובעים מחשיבה מקורית ומכושר המצאה.
 
זו למעשה הסיבה לכך שפעילות זאת נשענת על היצירתיות של עובדי האגף לשירותי מחקר במכון, שבדרך קבע, על-פי הזמנותיהם של מדעני המכון, מתכננים ובונים מערכות "בלתי שגרתיות". כך, הפיתוח והאילתור נעשו להם טבע שני, עניין שבשגרה.
 
מטבע הדברים, השמועה על הצלחותיהם של טכנאי המכון עשתה לה כנפיים, דבר שהביא בעקבותיו זרם לא אכזב של הזמנות ובקשות לסיוע ולמידע. כדי לענות על הביקוש הרב, מבלי להפריע לשגרת בעבודה בסדנאות המכון, הקימו פרופ' רפי רוזין ז"ל, שהיה אז מנהל המחלקה לשיקום נוירולוגי בבית-החולים שיבא בתל-השומר, ודני ברק את עמותת מילב"ת - מרכז שיקום ואגירת ידע לנכים (שמשרדה ואולמות התצוגה שלה נמצאים עתה במתחם בית-החולים שיבא).
 
דבר הפעילות המיוחדת הזאת הגיע גם לידיעת נדבנים שונים, ואלה תרמו למימון הפעילות. לפני שנים אחדות הוחלט למסד את פעילותם של עובדי המכון בתחום זה במסגרת "פרויקט טכנולוגיה ונגישות לנכים", בראשות דני תמרי, מנהל האגף לשירותי מחקר במכון. העבודה מתבצעת בהתנדבות, מבלי לפגוע בעבודה השוטפת המתבצעת באגף.
 
בעבודות שנעשו במכון באחרונה בתחום זה השתתפו הטכנאים בנימין דאדו, יואל חלף, יעקב סרנגה, והמהנדס בני פסמנטירר. שותף נוסף לעבודה היה בנימין שרון, שהיה מנהל היחידה למחשבי מעבדה ולאלקטרוניקה במכון. דני ברק, כיום גמלאי, משמש יועץ בפרויקט והוא ממשיך להיות הרוח החיה בו.
 

Share