מדע עכשיו

דו"ח
01.03.2015

Share

 
שבוע החינוך המדעי של מכון ויצמן למדע:
מאות מדענים ייפגשו עם תלמידים ב-222 בתי-ספר מדן ועד אילת.
תלמידים יתחרו בטורניר לבנייה ולפריצת כספות, וגם ישלחו מסרים בחללית לירח

במלאת 50 שנה לתחילת הפעילות של מכון ויצמן למדע בתחום החינוך המדעי בישראל יקיים המכון, בימים 26-22 במארס את שבוע החינוך המדעי. ב-22 במארס יגיעו מאות מדענים ותלמידי מחקר מצטיינים מהמכון ל-222 בתי-ספר ברחבי הארץ, מדן ועד אילת. המדענים ישוחחו עם התלמידים ועם המורים על מחקריהם בחזית המדע, על הרלבנטיות של המדע לחיי היום-יום שלנו, על מקומה המרכזי של השאלה בעולם המדע, ועל הרגעים המרגשים שבהם נחשף עוד אחד מסודותיו של הטבע. הקשר הבלתי-אמצעי בין התלמידים לבין המדענים נועד לאתגר את התלמידים ולעודד אותם לבחור במסלולי לימוד מדעיים, ואולי גם, בעתיד, בקריירה בתחום המדע.
 
איור: לי זכאי
 
 
פריצת כספות
 
בימים שלישי ורביעי, 25-24 במארס, יתקיים במכון גמר טורניר הכספות הבין-לאומי על-שם שלהבת פריאר, בסימן 20 שנה לייסוד הטורניר. התחרות מיועדת לתלמידים הלומדים פיסיקה ברמה של חמש יחידות לימוד, ומיועדת להעשיר את לימודיהם בדרך מקורית ובאמצעות עבודת צוות. כ-70 קבוצות של תלמידי כיתה י"ב יגיעו מהארץ ומחו"ל כדי להציג את הכספות שבנו. כל קבוצה תנסה לפרוץ את הכספות של הצוותים האחרים, והצוות המנצח יהיה זה שפרץ יותר כספות, בעוד פחות צוותים הצליחו "לפצח" את סוד הכספת שלו. ב-25 במארס יוצגו הכספות בתערוכה פתוחה במתחם אולם הברווז במכון דוידסון לחינוך מדעי, הזרוע החינוכית של מכון ויצמן למדע, בשעות 12:30-10:00. לאחר התערוכה יתקיים טקס הסיום והענקת הפרסים לזוכים, באולם על-שם מיכאל וחנה ויקס.
 
 
שולחים מסרים לירח

עמותת SpaceIL ומכון ויצמן למדע מזמינים את הציבור להשתתף במשחק טריוויה אינטראקטיבי בנושא מערכת השמש, הירח, משימות החלל, וכמובן – המשימה של SpaceIL: הנחתת חללית ישראלית לא מאוישת על הירח. ההכרזה על הזוכים במשחק תתקיים במהלך שבוע החינוך המדעי. כל משתתף יזכה לשלוח מסר אישי לירח, בעוד הזוכים בניקוד הגבוה ביותר יזכו לסייע במשימה הישראלית לירח: הם יצורפו לפורום היועצים הצעירים – קבוצת מיקוד לפעילות החינוכית של SpaceIL.
 
בנוסף למשחק, תקיים העמותה שורת פעילויות וסדנאות נוספות: הסדנה 'מגנטים בירח' תתקיים בגן-המדע על-שם קלור, ובמסגרתה תיערך פעילות אינטראקטיבית, בה יכירו המשתתפים את החללית הישראלית, ילמדו אודות הניסוי המדעי לירח, רכישת שדה מגנטי וכיצד מבצעים מדידות מגנטיות בחלל. משתתפי הסדנה אף ישתתפו באיתור סלעים ממוגנטים. בנוסף, תתקיים סדנה למורים שתתבסס על ההיבטים הפדגוגיים של הפעילות בגן-המדע, וכן מספר הרצאות לקהל הרחב על החללית הישראלית הראשונה שתשוגר לירח.
 
 
 

"המוח"

משחק בנושאים מדעיים מבית היוצר של מכון דוידסון לחינוך מדעי, הזרוע החינוכית של מכון ויצמן למדע. בואו לפצח את האתגרים ולגלות מה מסתתר מאחורי כל שלב. אין יתרון לידע קודם, רק לחדות המחשבה. אפשר לצבור נקודות ו"לרכוש" בהן רמזים. ההשתתפות באמצעות הדפדפן או דרך אפליקציות ייעודיות לאנדרואיד ולאייפון.

 

 

 
פעילויות נוספות
 
הכנס הארצי ה-11 לעבודות גמר במדעים יתקיים במכון ב-24 במארס, ומיועד לתלמידים שסיימו את עבודת הגמר במדעים בהיקף של חמש יחידות לימוד. הזוכה בתחרות ייצג את ישראל בסמינר מדענים צעירים שיתקיים בשטוקהולם בדצמבר, וייקח חלק באירועי פרס נובל.
 
טקס הענקת פרסים לחונכי פר"ח מצטיינים, שבמסגרתו תצוין העובדה שפר"ח נולד בשנות ה-70 במכון ויצמן למדע, והוא מנוהל גם כיום מתוך המכון.
 
ערב פתוח לקהל הרחב יתקיים ב-25 במארס, ויכלול הרצאות מדע פופולרי, סיורים במכון והדגמות מדעיות לכל המשפחה. באחת ההרצאות יספר פרופ' בני שילה, מהמחלקה לגנטיקה מולקולרית במכון, על חיי העובר.
 
"מחזית המדע והחינוך המדעי" – כנס חגיגי למורי מדע מובילים בחטיבה העל-יסודית יתקיים ב-29 במארס במכון ויצמן למדע. הכנס, שיעסוק בחידושים במדע רב-תחומי ובחזית המדע ללמידה ולהוראה, יכלול בין היתר הצגת שיתוף פעולה בין מדע למחול, וכן הרצאות של נשיא מכון דוידסון לחינוך מדעי, פרופ' חיים הררי; של פרופ' עודד אהרונסון מהמחלקה למדעי כדור-הארץ וכוכבי-הלכת ומצוות SpaceIL, ועוד.
 
פאנל המפץ הגדול ומבנה היקום - מומחים בשידור ישיר, בהשתתפות פרופ' עילם גרוס, ד"ר דניאל ללוש וד"ר דוד פולישוק. במסגרת הפאנל, שישודר בשידור חי באתר מכון דוידסון לחינוך מדעי, יענו המשתתפים על שאלות הציבור בזמן אמת. 
 
מרכז המבקרים של המכון ובית ויצמן יקיימו סיורים באותו שבוע – לפי הרשמה מראש.
 
מפגשי "קפה מדע" עם מדענים בערים שונות ברחבי הארץ: שיחות על מדע בגובה העיניים.
 
אתר "דוידסון אונליין" יעבור בשבוע זה למתכונת חגיגית, שתשקף את הפעילויות השונות בחגיגות שבוע החינוך המדעי.
 
 
 
 
מידע נוסף ותמונות אפשר לקבל במשרד הדובר, מכון ויצמן למדע:

Share