Are you a journalist? Please sign up here for our press releases
Subscribe to our monthly newsletter:
פרופ' שמעון אולמן
מנימוקי השופטים:
במהלך קריירה עשירה פיתח פרופ' שמעון אולמן שיטות ייחודיות ומקוריות, המשלבות פתרונות מתמטיים וחישוביים עם הבנה עמוקה של תהליכי ראייה קוגניטיביים. עבודתו בתחומים אלו הובילה לתובנות עמוקות ולפריצות דרך משמעותיות, הן בתחומי הראייה הממוחשבת והן בחקר ובהבנה של תהליכי הראייה במוח האנושי. תרומותיו המבריקות בתחומים אלו כוללות, בין השאר, תובנות בתפיסה ובשיחזור תלת-ממדי של העולם מתמונות דו-ממדיות, זיהוי עצמים אוטומטי במערכות ראייה מלאכותיות, חישוב תנועה, קשב (attention) ועוד.
תרומותיו המדעיות של פרופ' אולמן נחשבות לראשונות במעלה בקרב הקהילה המדעית, והשלכותיהן חוצות תחומים מדעיים. מחקריו פורסים יריעה רחבה של תוצאות, החל מתהליכי עיבוד מידע חזותי ראשוני (low level vision) ועד תהליכי ראייה מתקדמים (high level vision).
בשנים האחרונות התמקדה עבודתו המחקרית של פרופ' אולמן בפיתוח מודלים ואלגוריתמים לזיהוי עצמים ולסיווגם על-פי מידע חזותי. פרופ' אולמן היה מחלוצי השימוש בשיטות סטטיסטיות לתיאור חזותי של עצמים. לעבודותיו המבריקות השפעה עמוקה ומרחיקת לכת על מדענים מתחומים מגוונים, העוסקים בפיתוח מודלים חישוביים להבנת האינטליגנציה האנושית והביולוגית. פרופ' אולמן הוא אחד המדענים המובילים בעולם – אם לא הראשון שבהם – בחקר הראייה הקוגניטיבית.
לפרופ' אולמן תרומה משמעותית גם בפיתוח התעשייה עתירת הידע בישראל. כבר בשנת 1982 היה אחד מששת המייסדים של חברת אורבוט מערכות בע"מ, שפיתחה מערכות לבדיקה אופטית אוטומטית של מעגלים מודפסים לתעשיית האלקטרוניקה. הוא הוביל את תחום האלגוריתמים בחברה, והניח את היסוד למערך עיבוד התמונה הקיים עד היום. כיום אורבוטק בע"מ (שינוי השם נבע ממיזוג עם חברה ישראלית אחרת בתחום) היא חברה המעסיקה יותר מ-1,700 עובדים, מתוכם יותר מ-750 בישראל.
פרופ' אולמן העמיד דורות של תלמידי מחקר הנמנים עם המובילים באקדמיה הישראלית והעולמית ובתעשייה עתירת הידע, ותרם לחינוך הגבוה בארץ כחבר במועצה להשכלה גבוהה (מל"ג). על תרומתו לפיתוח הבסיס התיאורטי, ולקידום הבנת הקוגניציה האנושית זכה בפרס Rumelhart בשנת 2008 ובפרס א.מ.ת. בשנת 2014.
על הישגיו המחקריים פורצי-הדרך בבינה מלאכותית ובקוגניציה בכלל, ובתחום הראייה הממוחשבת בפרט, וכן על תרומתו החשובה לפיתוח התעשייה עתירת הידע בישראל, נמצא פרופ' שמעון אולמן ראוי לקבלת פרס ישראל בחקר מדעי המחשב לשנת תשע"ה.
פרופ' זליג אשחר
מנימוקי השופטים:
פרופ' זליג אשחר הוא מבכירי החוקרים של המערכת החיסונית בארץ ובעולם. מחקריו פתחו עידן חדש בביולוגיה המולקולרית והתאית של המערכת החיסונית וחקר הסרטן.
פרופ' אשחר פיתח יחד עם תלמידיו גישה חדשנית ופורצת דרך בגיוס המערכת החיסונית למלחמה ממוקדת בגידולים סרטניים. גישה זו, הידועה כיום בשם Chimeric Antigen Receptor (CAR) T cells, או, כפי שכינה אותה בתחילה פרופ' אשחר, T-bodies, מבוססת על הנדסה יצירתית של תאי המערכת החיסונית לפגיעה בתאים סרטניים, ומגבירה במידה רבה את הסיכוי לטפל בסוגים מסוימים של סרטן. היא מהווה כיום בסיס לפיתוח תרופות במעבדות מחקר ברחבי העולם, ולטיפול במקרים מסוימים של סרטן במרכזים רפואיים מובילים.
פרופ' אשחר הגה ופיתח דרך לשלב בין יכולת הזיהוי של נוגדני המערכת החיסונית ובין יכולת ההרג של תאי ה-T. הוא הינדס את תאי ה-T לבטא נוגדנים המכירים את תאי הסרטן באופן מדויק, ובכך סלל את הדרך ליצירת משפחה של תרופות ביולוגיות אנטי-סרטניות חדשות.
חוקרים מובילים ברחבי העולם זיהו את הפוטנציאל הגבוה של שיטה זו, והחלו, במקביל לפרופ' אשחר, להביאה לכדי יישום קליני. חולי סרטן מכמה סוגים מטופלים כיום בהצלחה בגישה הניסויית שפיתח פרופ' אשחר, וחברות ענק מפתחות יכולת טיפול מהפכנית זו.
פרופ' אשחר הינחה תלמידי מחקר רבים לתארים מתקדמים. הוא זכה בפרסים יוקרתיים בארץ ובעולם על הישגיו המדעיים, ובהם פרס טבע, הפרס השנתי של האגודה האירופית לתרפיה גנטית ותאית, ופרס Massry.
על כל אלה מצאה ועדת השופטים את פרופ' זליג אשחר ראוי לקבלת פרס ישראל במדעי החיים לשנת תשע"ה.