Are you a journalist? Please sign up here for our press releases
Subscribe to our monthly newsletter:
טיפול רפואי בשלבים מוקדמים של סרטן הערמונית, פרי מחקר של מדעני מכון ויצמן למדע, נבחן בהצלחה בניסוי קליני בשלב שלישי. הטיפול, הקרוי ( VTP (Vascular Targeted Photodynamic Therapy מבוסס על התרופה "תוקד מסיס (TOOKAD® Soluble), שאליה נלווה התקן לייזר תואם. הטיפול מסתמך על מתווה חדש לשיטת הריפוי הפוטו- דינמית שפיתחו פרופ' יורם סלומון מהמחלקה לבקרה ביולוגית ופרופ' אביגדור שרץ מהמחלקה למדעי הצמח והסביבה. "תוקד מסיס" היא גרסה של מולקולה צמחית המופעלת באמצעות הקרנת אור. הטיפול הוא חד-פעמי, ומורכב מעירוי תוך-ורידי של "תוקד מסיס", שלאחריו מואר האיזור באמצעות סיבים אופטיים דקים מאוד. הטיפול גורם להשמדה בררנית של הגידול תוך שעות ספורות, ללא תופעות הלוואי הקשות המופיעות לעיתים בטיפולים רדיקליים כנגד סרטן (הסרה ניתוחית או קרינתית של הגידול).
הניסוי נוהל על-ידי צוות מומחים מבית החולים האוניברסיטאי של הקולג' של לונדון (UCLH), במימון חברת התרופות "סטבה ביוטק" מלוקסמבורג, אשר חתומה על הסכם רישיון עם "ידע", זרוע היישומים הטכנולוגיים של מכון ויצמן למדע. הטיפול החדשני מיועד לסייע לחולים שאובחן אצלם סרטן הערמונית בשלביו הראשונים, וכיום פתוחות בפניהם רק שתי אפשרויות לטיפול, שאינן מיטביות. האחת היא הסרת הערמונית בשלמותה, יחד עם הגידול, הליך שעלול לחשוף את החולים להשפעות לוואי קשות. השנייה היא הקפדה על מעקב פעיל בלבד, תוך נטילת סיכון שהמחלה תחמיר. לעומת שתי אלו, הטיפול החדש מאפשר להסיר רק אותו חלק בערמונית הכולל את הרקמה הממאירה, הליך המקטין באופן דרמתי את השפעות הלוואי.
בניסויים הקליניים, שכללו 47 מוקדי טיפול בעשר מדינות אירופיות שונות, השתתפו 413 מטופלים. על-פי ממצאי הניסויים, שתוארו באחרונה בכתב-העת המדעי-רפואי The Lancet Oncology, בכמחצית (49%) מהחולים שטופלו ב-VTP לא נמצא כל גידול, לעומת 13.5% מהמשתתפים בקבוצת הביקורת. עוד התברר, שרק 6% מהחולים שקיבלו את הטיפול החדש נזקקו לטיפול רדיקלי יותר בהמשך (בהשוואה ל-30% מהמטופלים בקבוצת הביקורת), וכי הסיכויים לכך שהסרטן יתפתח אצלם לשלב מתקדם יותר היו נמוכים פי שלושה, בהשוואה לקבוצת הביקורת.